HOREZU

vineri, 27 ianuarie 2012

In depresiunea marginita de lantul Carpatilor Meridionali la nord, se afla un orasel linistit de munte, renumit pentru arta nascuta din bulgarele de lut, creata de mesterii ceramisti si admirata de iubitorii de frumos.

Situat intr-un peisaj natural deosebit inconjurat de Muntii Capatanii, Magura Slatioarei, dealurile Negrulestilor, Costestilor si Tomsanilor, Horezu cel mai renumit centru de olarit din tara, unul dintre punctele turistice importante din tara noastra a devenit oficial statiune turistica.

Anual numerosi turisti romani, si straini sunt atrasi de cel mai mare numar de manastiri din tara, amplasate intr-o zona de munte cu flora si fauna bogata, cu peisaje de un farmec aparte, dar si de indeletnicirea mesterilor ceramisti.

Este de neimaginat ca turistii care viziteaza zona noastra sa nu se opreasca la atelierele mesterilor ceramisti, pentru a impartasi secretul crearii oalelor de lut.
Pregatirea pamantului se face cu foarte multa atentie; dupa ce este adus, pamantul se depoziteaza si se lasa la dospit. Urmeaza apoi curatirea pamantului si framantatul, modelarea vaselor pe roata, uscarea si razuirea. Instrumentele folosite la ornamentare sunt cornul de vaca (umplut cu vopsea) si gaita (pana de gasca prin care se scurge vopseaua din corn).

Cele mai raspandite motive ornamentale sunt: cocosul, pestele, frunzele, florile, paunul, si spicul de grau.

Imprejurimile orasului Horezu contribuie si ele la prestigiul national si international al noii statiuni turistice:

  • La numai 2 km de oras se afla manastirea Hurezi considerata, impreuna cu muzeul si schiturile sale, cel mai reprezentativ complex de arhitectura, definitoriu pentru stilul brancovenesc .
  • In imediata vecinatate a orasului se afla Complexul muzeal Maldaresti care reuneste culele Duca si Greceanu precum si casa memoriala Gh. Duca, monumente deosebite ale arhitecturii romanesti care dainuiesc vremii, in care se impleteste armonios caracterul de fortificatie al constructiei cu elemente taranesti.
  • Zona noastra adaposteste Manastirile Bistrita si Arnota, Cheile Bistritei si Pestera Liliecilor, precum si Schitul Papusa iar in comuna Polovragi se regaseste manastirea si pestera cu acelasi nume si splendidele chei ale Oltetului.
  • "Muzeul Trovantilor" situat la 8 km de Horezu, declarat monument UNESCO, desfasoara in aer liber, pe vai si dealuri stranii formatiuni, denumite si pietrele care crescde la dimensiuni de cativa milimetri pana la 6-8 metri.
  • Statiunea Ranca aflata la numai 35 de km de Horezu ii intampina pe iubitorii sporturilor de iarna, pasionati de ski si snowboard, cu o instalatie de teleski si doua partii dintre care una cu nocturna.
  • Baile Govora situate in apropiere de Horezu sunt complexe balneare moderne, utilate cu facilitati pentru bai cu ape minerale iodate si sulfuroase, tratamente cu produse apicole, sali pentru aerosoli, inhalatii, aplicatii cu namol cald, electroterapii, kinetoterapii, etc. Este una dintre statiunile cele mai bogate in ape minerale bromurate iodurate din Europa si este recomandata in tratamentele bolilor respiratorii, bolilor reumatice articulare, bolilor degenerative, ca si in tratamentul disfunctiilor neurologice periferice si centrale.
  • La Vaideeni, turistii pot vedea modul in care se prepara branza la stana si felul in care isi duc traiul cotidian cele cateva familii de ciobani autentici care traiesc in localitate.

0 comentarii: