Centrul de ceramica Horezu

vineri, 27 ianuarie 2012

Centrul de ceramica de Horezu considerat cel mai important centru de ceramica din Romania, este situat la 300 m de pensiunea noastra. Puteti achizitiona de la mesterul olar Costel Popa, inzestrat cu numeroase diplome in domeniu, produse de olarit mai ieftine decat in alte parti. De asemenea puteti asista la procedeele de fabricare ale produselor din lut si chiar modela si decora vase si farfurii din lut.
Organizam pentru grupuri scolare si prescolare programe pentru vizitarea centrelor de olarit.

 

farfurie ceramica Horezu farfurieceramica2 ceramica Horezu farfurieceramica3 ceramica Horezu farfurieceramica3 (1) ceramica Horezu oale2 ceramica Horezu ulciorceramica ceramica Horezu

Manastiri Horezu

Manastirea Horezu este considerata cel mai reprezentativ monument al arhitecturii secolului 17 al Tarii Romanesti (inscrisa pe Lista patrimoniului cultural mondial UNESCO). Este cea mai importanta manastire construita de Constantin Brancoveanu, intre 1688-1714, detinand un loc special in istoria artei si arhitecturii romanesti, cunoscuta pentru puritatea si echilibrul sau arhitectural, pentru bogatia detaliului sculpturii, si pentru tratarea compozitiilor sale religioase
Vechiul muzeu de arta al manastirii Horezu pastreaza carti vechi, icoane pictate pe lemn si tesaturi pretioase.
Manastirea Arnota , situata la 15 km de orasul Horezu a fost ridicata in anul 1634 de catre Matei Basarab la inceputul domniei sale (este si loc de veci al domnitorului, din anul 1654), fiind considerata unul dintre cele mai importante monumente istorice si religioase, apreciata pentru stilul arhitectural, picturi si sculpturi.
Manastirea Bistrita situata la 12 km distanta de Horezu , dateaza din jurul anului 1490 fiind denumita, pe buna dreptate, leaganul culturii romanesti, important centru medieval cultural.
Manastirea dintr-un lemn incanta ochiul trecatorului si daruieste bucurie sufletelor ce zabovesc la adapostul zidurilor ei atragand numerosi vizitatori, in special datorita felului cum a fost construita bisericuta veche, din trunchiul unui singur stejar, lucrata din barne groase, incheiate in coada de randunica. Manastirea este situata la aproximativ 25 de kilometri de Horezu si este, in acelasi timp, loc de rugaciuni pentru aviatori si marinari.
Manastirea Polovragi dateaza din jurul anului 1505 si a fost ctitorita de Radul si Patru, fiii lui Danciul Zamona, mentionati intr-un hrisov emis la 18 ianuarie 1480 de voievodul Basarab cel Tanar.
Manastirea Surpatele, este situata in comuna Francesti, satul Surpatele, la 3 km de Manastire Dintr-un Lemn.
Manastirea Govora reprezinta unul dintre cele mai vechi ansambluri manastiresti din Tara Romaneasca , monument arhitectonic medieval de o rara frumusete.Asezamantul monahal de la Govora se numara printre cele mai vechi din tara, fiind ridicat partial in secolul al XIV-lea si al XV-lea, sub domnia lui Vlad Dracul.
Schitul Papusa (1712), se afla in vecinatatea Manastirii Bistrita situat peste rau, si poate fi vazut foarte bine din partea ce duce la pestera Sfantului Grigorie Decapolitul.
Schitul Patrunsa situat in comuna Barbatesti. este declarat monument istoric
Schitul Sfantul Stefan situat in satul Romani.
Schitul Sfantii Apostoli situat in satul Romani.

HOREZU

In depresiunea marginita de lantul Carpatilor Meridionali la nord, se afla un orasel linistit de munte, renumit pentru arta nascuta din bulgarele de lut, creata de mesterii ceramisti si admirata de iubitorii de frumos.

Situat intr-un peisaj natural deosebit inconjurat de Muntii Capatanii, Magura Slatioarei, dealurile Negrulestilor, Costestilor si Tomsanilor, Horezu cel mai renumit centru de olarit din tara, unul dintre punctele turistice importante din tara noastra a devenit oficial statiune turistica.

Anual numerosi turisti romani, si straini sunt atrasi de cel mai mare numar de manastiri din tara, amplasate intr-o zona de munte cu flora si fauna bogata, cu peisaje de un farmec aparte, dar si de indeletnicirea mesterilor ceramisti.

Este de neimaginat ca turistii care viziteaza zona noastra sa nu se opreasca la atelierele mesterilor ceramisti, pentru a impartasi secretul crearii oalelor de lut.
Pregatirea pamantului se face cu foarte multa atentie; dupa ce este adus, pamantul se depoziteaza si se lasa la dospit. Urmeaza apoi curatirea pamantului si framantatul, modelarea vaselor pe roata, uscarea si razuirea. Instrumentele folosite la ornamentare sunt cornul de vaca (umplut cu vopsea) si gaita (pana de gasca prin care se scurge vopseaua din corn).

Cele mai raspandite motive ornamentale sunt: cocosul, pestele, frunzele, florile, paunul, si spicul de grau.

Imprejurimile orasului Horezu contribuie si ele la prestigiul national si international al noii statiuni turistice:

  • La numai 2 km de oras se afla manastirea Hurezi considerata, impreuna cu muzeul si schiturile sale, cel mai reprezentativ complex de arhitectura, definitoriu pentru stilul brancovenesc .
  • In imediata vecinatate a orasului se afla Complexul muzeal Maldaresti care reuneste culele Duca si Greceanu precum si casa memoriala Gh. Duca, monumente deosebite ale arhitecturii romanesti care dainuiesc vremii, in care se impleteste armonios caracterul de fortificatie al constructiei cu elemente taranesti.
  • Zona noastra adaposteste Manastirile Bistrita si Arnota, Cheile Bistritei si Pestera Liliecilor, precum si Schitul Papusa iar in comuna Polovragi se regaseste manastirea si pestera cu acelasi nume si splendidele chei ale Oltetului.
  • "Muzeul Trovantilor" situat la 8 km de Horezu, declarat monument UNESCO, desfasoara in aer liber, pe vai si dealuri stranii formatiuni, denumite si pietrele care crescde la dimensiuni de cativa milimetri pana la 6-8 metri.
  • Statiunea Ranca aflata la numai 35 de km de Horezu ii intampina pe iubitorii sporturilor de iarna, pasionati de ski si snowboard, cu o instalatie de teleski si doua partii dintre care una cu nocturna.
  • Baile Govora situate in apropiere de Horezu sunt complexe balneare moderne, utilate cu facilitati pentru bai cu ape minerale iodate si sulfuroase, tratamente cu produse apicole, sali pentru aerosoli, inhalatii, aplicatii cu namol cald, electroterapii, kinetoterapii, etc. Este una dintre statiunile cele mai bogate in ape minerale bromurate iodurate din Europa si este recomandata in tratamentele bolilor respiratorii, bolilor reumatice articulare, bolilor degenerative, ca si in tratamentul disfunctiilor neurologice periferice si centrale.
  • La Vaideeni, turistii pot vedea modul in care se prepara branza la stana si felul in care isi duc traiul cotidian cele cateva familii de ciobani autentici care traiesc in localitate.

Horezu

duminică, 22 ianuarie 2012

Oraş, la 43 km de Râmnicu Vâlcea (pe DN 67), renumit centru tradiţional de olărit. Aici se ţine, în fiecare an, în perioada verii, Festivalul ceramicii "Cocoşul de Hurez", care face apel la unul din motivele cele mai folosite în ceramica din zonă. Ceramica este prezentă atât în cadrul magazinelor specializate, cât şi la atelierele proprii ale ceramiştilor horezeni.
Atracţii turistice principale: Mânăstirea Horezu, ctitorie a domnitorului Constantin Brâncoveanu, din anul 1690, monument înscris în patrimoniul UNESCO, reprezentativ pentru stilul arhitectonic brâncovenesc. Mânăstirea Bistriţa - ridicată în anii 1492 - 1494. Mânăstirea Arnota - ctitorie a domnitorului Matei Basarab din anul 1634.